10 onnistumista (tuhansia yrityksiä) - osa 1

Osa 1: Selkäjumpalle niveliä öljyämään

PilatesStudio_liike9

Blogin nimi 10 onnistumista (tuhansia yrityksiä) antaa vihjeen siitä, millaisia ajatuksia ja oivalluksia on mahtunut kymmeneen vuoteeni pilateksen harrastajana. Tai niin kuin minä sen tuttavallisemmin ilmaisen: selkäjumppa tai selänhuoltotunti. Sanonpa joskus huolettomasti myös, että lähden tästä öljyämään nivelet. Silloin moni tosin luulee, että lähden hierojalle. Hassua kyllä, minun korvissani pilates kuulostaa jotenkin trendikkäältä ja sellaiselta, joka kuiskitaan kulmia merkitsevästi kohottaen ”ahaa, tuokin käy pilateksessa.” Ei sillä, että sillä olisi lopulta väliä.

Kun sanoo käyvänsä pilatestunnilla, kuulija saa edes jonkin käsityksen siitä, mitä tunneilla tapahtuu. Vai saako sittenkään? Pilatesta ja sen kuntosalimuunnelmia on jos jonkinlaisia. Siksi yksinkertaisena ihmisenä puhun selkäjumpasta. Tuosta sanasta käy selvästi ilmi sekä haaste että tavoite. Haasteen asettaa syntymässä saatu selkärangan rakenne ja vanhan urheiluharrastuksen muokkaamat (lue: murjomat) nikaman välit. Tavoite on säilyttää selässä niin paljon liikkuvuutta ja kimmoisuutta kuin mahdollista. Eikä vain selässä, vaan koko kehon niveljärjestelmässä. Tuon kaiken mahdollistaa nimenomaan pilates ja sen ammattitaidolla toteutetut viimeisimpiin tutkimuksiin perustuvat muunnelmat. Niissä laatu korvaa määrän ja joka tunnilla haastetaan keho yhteistyöhön niin kevyellä lihastyöllä kuin mahdollista. Keveydestä syntyy sitkeys ja voima, liikeratojen pyöreys ja laajuus. Tunnin jälkeen selkä sekä pää ovat paikallaan ja nivelet - niin ne nivelet - on öljytty jälleen toimimaan tarkoituksenmukaisesti.

- Marja Miesperä

Blogin kirjoittaja on Pilatekseen hurahtanut studion pitkäaikainen asiakas